چرا پارچه کتان قابل چشم پوشی نیست ؟
چرا پارچه کتان قابل چشم پوشی نیست ؟
یکی از انواع پارچه هایی که به نوعی میتوان گفت هرگز از مد نمیافتد و همواره جلوه و طرح خاص خود را دارد پارچه کتان است . کتان طبق تعریف فرهنگ دهخدا نباتی است بقدر ذرعی ، ساق و برگش باریک و گلش لاجوردی است و پوست وی را همچون پنبه ریسند و جامه اش معتدل است در گرمی و سردی و خشکی و به اندام نچسبد و رافع حرارت و باعث تقلیل خوی است . اگر مقداری نوآوری را در لباس فرم اداری دخیل نماییم میتوانیم از پارچه کتان به عنوان متریال اصلی آن استفاده نماییم . لباس فرم اداری مردانه , لباس فرم اداری زنانه و مانتو شلوار اداری هم گزینه هایی مناسب برای استفاده از پارچه کتان هستند.
پارچه کتان از الیاف گیاه کتان تهیه میشود. قابلیت جذب بالا و خنک بودن از مهمترین ویژگیهای پارچه هایی از جنس کتان میباشد. پارچه کتان از لحاظ خصوصیات و ویژگی بسیار شبیه به پنبه میباشد.بسته به فصلی که قرار است پارجه در آن استفاده گردد پارچه کتان میتواند دارای ضخامت متفاوتی باشد . پارچه های کتانی دارای سطحی صاف و درخشنده اند و زودتر از پنبه تمیز می شوند حوله های کتانی بهتر از پنبه ای می باشند به این دلیل که به اندازه پارچه های پنبه ای آب را جذب می کنند اما زودتر خشک می شوند.
تنوع محصولاتی که با استفاده از کتان تولید میشوند بسیار بالا است . محصولاتی نظیر پیش بند، کیف، حوله ( حوله های شنا، حمام، ساحل، بدن و شستشو)، دستمال سفره،ملافه ،رومیزی، طناب، پوشش صندلی، لباس های زنانه و مردانه میتوانند از کتان به عنوان متریال اصلی پارچه استفاده نمایند.
انواع پارچه های کتان عبارتند از : پارچه کتان طرح دار که از آن به منظور تولید مانتو مورد استفاده قرار میگیرد . تنوع پارچه کتان زرح دار بسیار زیاد است و در بازار انواع مختلفی از آن مورد استفاده قرار میگیرد. پارچه کتان کش که در واقع همان پارچه کتان است که با استفاده از نخ کشی بافته میشود. از مهمترین ویژگیهای کتان میتوان به حالت کشسانی زیاد , مقاومت مناسب در برابر محلول های اسیدی و قلیایی , مقاومت مناسب در برابر حرارت , حفاظت و ایمنی مناسب در برابر حشرات نام برد.
بهترین روش برای شستشوی پارچه های کتان شست وشو توسط ماشین لباس شویی و با آب گرم است . البته آب گرم بیشتر مناسب لباس های پارچه ای کتان با رنگ روشن است. برای شست وشوی لباس های کتان تیره بهتر از آب سرد استفاده کرد .
یکی از نکته های مهمی که در بحث مراقبت از لباس های با پارچه از جنس کتان مهم است این نکته از که هنگام قرار دادن آنها در کمد لباس از تا کردن آن بپرهیزید و تا حد امکان آنها را با استفاده از لوله کردن در کمد لباس قرار دهید. این موضوع مخصوصا در بحث لباس فرم اداری چه لباس فرم اداری مردانه و چه لباس فرم اداری زنانه از اهمیت زیادی برخوردار است چراکه لباس فرم اداری لباسی است که شما هر روز در هفته آن را به تن میکنید و بنابراین بعد از اینکه به منزل تشریف آورید بهتر است طبق دستور بالا عمل کنید تا لباسهایتان هرگز در طول هفته دچار چین و چرو نگردد .
حال که با خصوصیات کتان آشنا شدید و دلیل استفاده از این پارچه را در لباس های مختلف از هزاران سال پیش تا کنون را متوجه شدید زمان آن رسیده است که با کاربرد این پارچه بیشتر اشنا شوید.
به دلیل ایستایی و براق بودن پارچه کتان بسیاری از طراحان به استفاده از این پارچه در طراحی هایشان نظر مثبت و مساعدی دارند. دقیقا به همین دلیل است که در دوخت بهترین پوشاک در صنعت مد از این پارچه استفاده می شود از جمله لباس هایی که در صنعت پوشاک از پارچه ی کتان برای دوخت آن ها استفاده می شود می توان به مواردی همچون شلوار، پیراهن مردانه و مانتو اشاره کرد.
با توجه به این که بیشتر کاربرد کتان در صنایع نساجی است، اما این پارچه تنها در این مورد کاربرد ندارد و کاربردهای گسترده تری در دیگر صنایع نیز دارد به طوری که اضافات کتان در کاغذهای سیگار، اسکناس و کاغذ نوشته مورد استفاده قرار می گیرد.
پارچه کتان دارای کاربردهای پزشکی نیز میباشد. به عنوان مثال در بعضی از نخ های بخیه از نوعی از الیاف کتان استفاده میگردد. همچنین از کتان در پارچه های دوخت و دوز و پارچه های کار شده با چرم نیز مورد استفاده قرار می گیرند، علاوه بر این، به دلیل جذب بالای آب پارچه های چرم، این پارچه در صنایع حوله، کیف و دستمال کاغذی نیز مورد استفاده قرار می گیرند و به این دلیل که حوله های کتانی به اندازه ی حوله های پنبه ای آب را جذب می کنند اما زودتر خشک می شوند بهتر از حوله های پنبه ای هستند.
از کتان در ساخت اشیا و ابزارهای دکوراتیو نیز مورد استفاده قرار می گیرد همچنین استفاده از کتان برای تولید روکش های صندلی، پرده، ملافه و انواع کوسن نیز بسیار رایج است
در گذشته نیز پارچه های کتان برای مواردی همچون عایق سازی، صحافی، طناب های ماهی گیری و بادبان ها مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه مواد مصنوعی جایگزین استفاده از پارچه کتان در این صنایع شده است.